Nem várt veszélyt tartogat a nyár az autósoknak

Nem várt veszélyt tartogat a nyár az autósoknak

Ha mindent meg akarunk tenni azért, hogy autónk jó állapotát megőrizzük, néha olyan dolgokra is figyelnünk kell, amelyek elsőre talán nem maguktól értődőek. Aligha gondolt bele például mindenki abba, hogy azok a krémek, amelyek bőrünk védelmét szolgálják, a kocsi belső tereiben használt anyagokban komoly kárt tehetnek. A nyár pedig különösen veszélyes időszak ilyen szempontból.

A forró hónapok két okból is növelik annak kockázatát, hogy a különböző védőszerek az autó kormányára, kapcsolóira vagy épp a kárpitra kerülve felgyorsítsák azok „öregedését”. Egyrészt ilyenkor eleve sokkal többet használunk például naptejből vagy épp rovarvédő spray-kből, másrészt az erős napsütés és a meleg is tovább ront a helyzeten.

A magas faktorú naptejek jelentős részében ugyanis titándioxid található, amely könnyen reakcióba léphet a kocsiban lévő műanyagok, bőrök és szövetek természetes olajával, jelentősen roncsolva azokat. A kémiai folyamatok ráadásul sokkal gyorsabban játszódnak le forró utastér esetén – ne feledjük, a tűző napon akár 70-75 Celsius-fokosra is felhevülhetnek az alkatrészek, amelyre az ilyenkor szokásos extrém UV-sugárzás is rátesz egy lapáttal.
De nemcsak a naptejektől repedezhet ki például a kormánykerék bevonata, hanem azoktól a kézfertőtlenítőktől is, amelyeket napjainkban egyre nagyobb mennyiségben használnak az emberek. Ezek fő alkotóeleme, az etanol szintén hozzájárulhat a belső tér idő előtti elhasználódásához.

Az autógyártó cégek persze jó ideje dolgoznak olyan fejlesztéseken, amelyek segítenek megóvni az anyagokat a rájuk fröccsenő folyadékoktól, ám a jelek szerint a különböző krémekben található kemikáliák sokkal „keményebb ellenfelek”, mint például egy üdítő vagy épp a kávé. Sőt, a Ford anyagtechnológiai központjának munkatársai ehhez nemrég hozzátették, a különböző védőszerek összetételei manapság annyira gyorsan változnak, hogy nagyon nehéz lépést tartani velük, azaz megalkotni egy azoknak ellenálló védőbevonatot.

Így aztán, ha krémezés után készülünk beszállni az autónkba, jobban tesszük, ha előtte alaposan megmossuk, vagy legalább megtöröljük a kezünket. A kormánykerék biztosan hálás lesz érte.