Elkelt a világ legdrágább autója

Elkelt a világ legdrágább autója

A közelmúltban az ötös lottó rekordközeli fődíja tartotta lázban Magyarországot. A 4,171 milliárd forintos összeget végül április végén vitte el egy – nagyon – szerencsés játékos. A szelvényt feladók közül bizonyára sokan eljátszanak ilyenkor a gondolattal, mire költenének ennyi, a hétköznapi ember számára szinte felfoghatatlan mennyiségű pénzt. Az új autó vásárlása bizonyára többeknél ott van a lista első helyein, ám van egy rossz hírünk számukra: akad olyan kocsi, amelyet még egy ilyen nyereményből sem lehetne megvenni.

A világ legdrágább autóját éppen a napokban adták el, nem is akárkinek. A mindössze egyetlen példányban készülő Bugatti La Voiture Noire („A Fekete Autó”) hamarosan a sztárfutballista Cristiano Ronaldo gyűjteményét gazdagítja majd. A portugál klasszis a hírek szerint 16 millió eurót, azaz átszámítva kicsivel több, mint 5 milliárd forintot szurkolt le a francia luxusautógyár egyedi gyöngyszeméért.

Az ötszörös aranylabdás focista aligha kér majd részletfizetést, és spórolásba sem kell kezdenie, amint átutalta a tetemes összeget, hiszen a Forbes gazdasági magazin évi 96 millió euróra becsüli a bevételeit, vagyis a csúcsjárgány úgy 2 havi pénzét emészti fel. Az idén 110 éves Bugatti egyébként elég ügyes fogással cserkészte be vevőjét, hiszen nemrég egy személyes tesztvezetésre invitálták, amelyet a jelek szerint meglehetősen élvezhetett.

A La Voiture Noire egyébként műszaki paramétereiben lényegében megegyezik a cég Chiron nevű modelljével (ezt próbálhatta ki CR), vagyis 16 hengeres, 8 literes, 1500 lóerős motor hajtja, égéstermékei pedig hat kipufogócsövön át távoznak. A végsebessége 420 km/h-nál van limitálva, ezzel egy egész picit „lassabb”, mint elődje, a Bugatti Veyron, ami a maga 431 km/h-s regisztrált sebességével a Guiness Rekordok Könyve szerint a világ leggyorsabb közúti forgalomba szánt autója.

Ronaldónak egyébként egy kicsit még várnia kell, hogy beleüljön legújabb kocsijába, a „Fekete Autó” ugyanis a tervek szerint 2021-re készül el teljesen. Addig kénytelen beérni garázsa meglévő lakóival, azaz többek közt három Ferrarival, valamint egy-egy Aston Martinnal, Maseratival, Lamborghinivel, Bentley-vel és Rolls-Royce-szal. Így azért valahogy ki lehet bírni azt a két év várakozást…